Меню Затваряне

Малинарство в България по времето на социализма

Малинарство в България по времето на социализма

малинарство - беридба на малина в костенец

България се слави с постижения и иновации, свързани с производството на ароматни малини. Българските земеделски производители следват  традиции и успешни практики в тази сфера и не случайно нареждат страната ни на трето място в Европа по производство и износ на малини.

Град  Костенец и района около него се славят като най-големите производители на малини и ягоди в България през социализма.Костенец се намира на 70 км от гр. София, 80 км от гр. Пловдив и 28 км от курорта „Боровец”. Разположението му благоприятства лесното транспортиране на плодовете и по-бързите търговски връзки с големите градове имаше модерно изграден хладилник за преработка на плодове и зеленчуци и тяхното съхранение.

Производителите на малини работят не само по отглеждането и износа на качествени плодове, но и по селекцията и беритбата им. В страната ни имаше бригадирско движение което помагаше за по беритбата им от местни ученици и трудещи се.

на бригада за малини в костенец

Климатичните условия в страната дават възможност да се отглеждат малини през цялата година, като се залага на ранни, средноранни и късни сортове. Малините и ягодите, които се отглеждат и в момента  в град Костенец и района, са сред най-добрите, поради плодородната и чиста почва и полупланински климат.

В региона се произвеждаха екологично чисти плодове и зеленчуци, които печелеха доверието на клиенти от страната и чужбина. Малините и ягодите са сред любимите плодове на малки и големи не само защото са с чудесен вкус сами по себе си, но и поради възможността от тях да се приготвят вкусни сокове, сладка, компоти и да се добавят /пресни или сушени/ в печива, торти, сладкиши, пресни или кисели млека, сладоледи и др.

Няма да пропуснем да отбележим и за ползите за здравето при консумация на малини. 

Червените плодове са богати на витамини, фибри и минерални соли. Те утоляват жаждата, доставят ценните витамини от В група – В, В1, В2, А, Е и витамин С. Препоръчват се при анемия, при борба с наднорменото тегло, при тежки физически натоварвания или възстановяване от болести.