Меню Затваряне

Да защитим градината си от вредители

Да защитим градината си от вредители

 След като веднъж сте изградили домашната си градина е погрешно да си мислите, че всичко вече е наред и е приключило. Работата е там, че всичко едва сега започва. След като вече сте изградили вида, който сте мечтали, идва време да започнете да се грижите за растенията с всички възможни средства и най-важното – да предпазите това, което вече сте създали от вредители.

Вредителите могат да атакуват вашия двор и градина под най-различни форми – птици, гризачи, насекоми и дори заразни болести по растенията. Важно е да се информирате как да се справите с всички проблеми, които можете да имате.

Плевелите

Най-популярният проблем, с който се сблъскват хората в градината са плевелите. Те се появяват под различни форми и общото между тях е, че о един странен начин винаги се оказват много по-натрапчиви и устойчиви от всички видове растения, които можем да си помислим да засадим.

За да се справим с превелите не е необходимо еднократно вземане на мерки. Борбата с тези досадници, които поникват неочаквано, всъщност е цял процес, който никога на практика не свършва. За да поддържате градината чиста от тях, трябва да я плевите веднъж в седмицата. Това е достатъчно за да имате достатъчно комфорт.

Най-добрият начин за отстраняване на плевелите си остава ръчното им отскубване. За да бъде това лено използвайте да го правите когато почвата е леко влажна. Това ше позволи да изтръгнете цялото растение от корен. От друга страна, ако се опитате да премахнете плевелите в сухо време, в което почвата е втвърдена, това най-вероятно ще доведе само до отскубване на стъблото, но кореновата система ще остане под земята.

Има и едни доста ефективно средство за борба с плевелите и това е поставянето на тънък слой мулч или слама. Това трябва да се прави внимателно, но може със сигурност да намали почти до 0% появата на плевели. Както може би сте забелязали при ваши приятели, където почвата е покрита с мулч, там плевели не растат почти никога.

Едновременно със защитата, мулчът предлага и други предимства. Едно от тях е да се предложи на почвата допълнително количество хранителни вещества, с които почвата да се подсили. Постоянното гниене на мулча осигурява повече енергия на растенията и ги кара да се чувстват значително по-добре. Друго голямо предимство на мулча е, че след като веднъж се постави на почвата, тя става доста по-влажна като цяло и изпарението на вода се намалява до минимум.

Насекоми и болести

Насекомите и болестите са друг проблем, който може направи да ви скъса нервите с това, че е толкова труден за преборване и превъзмогване. Обикновено това е нещо, с което можете да се справите много по-лесно и ефективно ако заложите на профилактиката и се замислите над това още преди да сте се сблъскали с него.

Едно много важно нещо, за което много градинари-любители дори не се замислят е, че обикновено повечето вредители, независимо дали става дума за насекоми или за болести по растенията, обикновено се появяват когато растението е стресирано. За да се уверите, че растенията във вашата градина не са подложени на стрес, уверете се, че те получават достатъчно количество слънчева светлина, влага и хранителни вещества.

Ако сте настроени на “зелена” вълна и не желаете да използвате никакви химикали в градината, трябва да знаете, че това наистина не е задължително. Към момента на атрактивни цени могат да се намерят доста силни средства за превенция, които да са изцяло безопасни и натурални.

Гризачи и дребни бозайници

Дребни гризачи и други бозайници понякога могат да счетат градината ви за източник на вкусна и прясна храна. За да се справите с това е необходимо да се поставят някакви физически прегради, които да попречат на къртици, слепи кучета и други подобни да преминат под земята във вашия двор. Вижте и други решения за борба с вредителите тук.

razsadi.eu