Меню Затваряне

Гранулиран или течен фертилайзер да изберем?

Не е рядкост хората да срещнат затруднения в избора си на продукт за наторяване на градината. Повечето от вас вероятно не могат да изберат между течен и гранулиран фертилайзер за почва, но всъщност не това е най-важният въпрос, който да решите.

Преди да изберете консистенцията на продукта и преди да си направите изводи дали течният е по-добър или гранулирания, трябва да се замислите и да си отговорите на въпроса за какво ви е необходим продукта.

Друг важен въпрос, който трябва да разгледате с повече подробности е какви са съставките на фертилайзера, на който сте се спрели. На практика, това е много по-важно от това да се ограничаваме дали продукта има течна или гранулирана форма.

И при двата типа продукти е възможно да се попадне на изключително качествени продукти, в редица случаи напълно безвредни за почвата и натурални, но също така и в двата случая е възможно да купите нещо, което си е чиста химия и по-скоро ще има негативен ефект.

И все пак ако дилемата пред вас е между два продукта, които имат напълно еднакви качества, но са съответно в течно и в гранулирано състояние, тогава можете да помислите вече и от тази гледна точка, защото така ще достигнете до продукт, който да пасне по-добре на градината ви.

Течните фертилайзери на кратко

Течните фертилайзери могат да се обобщят в два различни вида – такива които представляват чиста течност и такива, които се получават когато се поставят в течност и се разтварят в нея.

Според мнението на специалисти от бранша, течните фертилайзери са по-често предпочитани за нуждите на селското стопанство и за производството на плодове и зеленчуци в големи размери.

В същото време, за нуждите на домашната градина с цветя, за цветните храсти и за лехата със зеленчуци хората предпочитат масово гранулираните продукти за подхранване и наторяване.

Характерна особеност на течните фертилайзаери е, че голяма част от съдържаниието в опаковката е така да се каже транспортно вещество, което има за цел да отведе хранителните вещества дълбоко в почвата.

Твърди фертилайзери (гранулирани)

Гранулираните фертилайзери са далеч по-силно концентрирани и при тях няма нужда от течност, която да играе ролята на транспортно вещество. Това ги прави много по-пълни с подхранващи почвата минерали и други вещества на много по-малко количество продукт.

Те могат да бъдат изключително различни като големина. Някои гранулирани фертилайзери са прахообразни, други са под формата на много малки гранули, а трети представляват големи гранули.

Обикновено твърдите фертилайзери се продават в пакети и се разпръсват върху почвата на случаен принцип. При тях има по-голяма концентрираност на хранителни вещества, но имат и един недостатък – не могат да се разпръснат равномерно на цялото пространство.

И докато при прахообразните наторители може да се постигне малко по-голяма равномерност, то при тези на по-едри гранули обикновено се съдържат различни подхранващи вещества и няма гаранция, че при разпръскването всички части от двора ще се подхранят равномерно.

Плюсове и минуси на гранулираните фертилайзери

Гранулираните фертилайзери се отличават с това, че дават бавен резултат, който освен това не е и много видим в рамките на кратък период от време. Друг недостатък е, че те трябва да се прибавят веднъж на всеки няколко седмици.

На техния фон, течните фертилайзери са много по-лесни за ползване и боравене, и освен това са и доста по-бързи като резултат. Ще видите, че растенията видимо ще се освежат само след едно ползване. Друго предимство е и възможността да се разпредели много по-равномерно торта по земята

Сред недостатъците на гранулираната тор е, че ако разпръснете гранулите и не напоите на време земята, те могат да изгорят растенията и да съсипят цялата ви градина.

Обобщено на кратко, гранулите дават бавен резултат, за около 4-6 седмици като продължителност. Те се разпръсват равномерно сравнително трудно, могат да причинят щети по растенията при ненавременно поливане.

Плюсове и минуси на течните фертилайзери

В по-голямата част от случаите, течните фертилайзери представляват гранулиран продукт, който се разтваря във вода в посоченото на опаковката съотношение, след което се поставя в съответния съд (бутилка, туба или специален пулверизатор в зависимост от случая).

Някои от продуктите се прилагат в пръстта, докато други се пръскат върху листата на растенията. Едно от най-големите предимства е, че при остър недостиг на хранителни вещества тези течни фертилайзери дават зашеметяващи резултати моментално след прилагане.

Така например, ако растението изпитва остър недостиг на желязо, то може много бързо да се приложи върху листата на растението под формата на течен фертилайзер. Това става чрез напръскване с пулверизатор.

По този начин листата моментално започват да поемат от хранителното вещество, което е в недостиг. По този начин растението ще се възстанови възможно най-бързо и ще поеме нужните му хранителни вещества.

Недостатък на течните фертилайзери е това, че закупуването на техника за прилагането му може да ви излезе много скъпо, а срокът на въздействие е много кратък след добавяне.

razsadi.euhttp://razsadi.eu/