Меню Затваряне

Научете повече за ягодите

Как да засадим разсад от ягоди

 • Изберете място с рохкава, добре дренирана почва, съдържаща много органична материя.
 • Ягодите могат също да бъдат засадени в контейнери или пирамидални градини, като кант за цветни и храстови бордюри или в сплъстени лехи и редове.
 • Накиснете корените в хладка вода два часа преди засаждането.
 • Подрежете корените до 6 см. дължина и откъснете всички цветове или мъртви листа.
 • С помощта на мистрия отворете достатъчно голяма дупка, за да разпространите корените, без да събирате корени.
 • Поставете растенията в дупката, така че короната да е на нивото на заобикалящата почвена линия.
 • Притиснете почвата здраво към корените.
 • Поливайте често, докато растенията започнат да растат енергично.

Засаждане на саксийни растения:

 • Уверете се, че кореновата топка е достатъчно влажна.
 • Внимателно извадете растението.
 • Поставете растенията така, че короната да е на нивото на обграждащата почвена линия.
 • Обратно напълнете дупката с пръст и притиснете почвата здраво към кореновата топка.
 • Поливайте често, докато растенията започнат да растат енергично.

Как да растем

 • Нанесете лек мулч, за да предпазите плевелите, да запазите влагата и да поддържате плодовете чисти.
 • След прибиране на реколтата отстранете старата зеленина. Внимавайте да не нараните короните.
 • Торете лехите в началото на лятото и отново през септември с балансиран тор. Не торете, ако растенията цъфтят.
 • Поливането е много важно в началото на лятото и септември. 
 • Имайте предвид, че растенията, носещи юни, произвеждат втората година след засаждането. Отрежете всички бегачи през първата година, оставете 2-3 бегачи през втората година.
 • Зимната защита за всички сортове ягоди е важна в повечето северни райони. Нанесете мулч от слама или друга насипна органична материя до 10 см. дълбочина върху растенията, след като земята замръзне, но преди температурата да падне под – 5 градуса. През пролетта издърпайте мулча обратно в редовете.

Съвети за отглеждане

 • Берете плодовете, докато узреят, когато са напълно червени.
 • Редовното бране ще помогне за поддържане на плододаването на растенията.
 • Плодовете се консумират най-добре направо от растенията и могат да се съхраняват до една седмица в хладилника, ако се съхраняват сухи. Те също така лесно се замразяват или правят на сладко, сиропи или компоти.

Често срещани заболявания

Черно кореново гниене: Това се причинява от патоген, който атакува увредените корени, и също така е по-лошо, когато растенията са стресирани от суша, нараняване през зимата или лошо торене. При внимателно изкопаване по-фините захранващи корени са изгнили и по-дебелите корени ще имат произволни сиви до червеникавокафяви хлътнали петна, които се разпространяват, за да покрият големи площи от корените. Заразените корени са меки. Растението бавно изсъхва, тъй като е изправено пред предизвикателството да поема вода и хранителни вещества от почвата. 

 Препоръчва се: Подгответе легла, за да осигурите добър дренаж, а соларизацията на почвата може да помогне да запазите черното кореново гниене като малък проблем. Култивирайте внимателно около растенията при плевене, за да избегнете увреждане на корените. Осигурете подходяща зимна защита в по-студените райони.

Сива плесен може да се появи по плода на всеки етап. Лезиите се развиват близо до края на стъблото или от страната на плода, докосваща други разложени плодове, почва или стояща вода. Плодовете могат да станат памучно бели, докато цветята стават кафяви. Коронното гниене атакува растенията, където листата и цветята се прикрепят към короната на растението на линията на почвата. 

Препоръчва се: Засадете в издигнати лехи, използвайте пластмасов мулч, за да предотвратите докосването на плодовете в почвата. Не поливайте отгоре. Разпределете растенията по подходящ начин, за да създадете добра циркулация на въздуха. Премахнете плевелите, които претрупват растенията и могат да разпространят болести. Отстранете плесенясалите плодове. Уверете се, че не заравяте короната на растението при засаждане.

Брашнеста мана: Това гъбично заболяване се появява на върха на листата при влажни метеорологични условия. Листата имат белезникава или сивкава повърхност и могат да се извият.

 Препоръчва се: Избягвайте брашнеста мана, като осигурите добра циркулация на въздуха за растенията чрез добро разстояние и резитба. 

 Червена стела: Тази почвена гъбичка атакува корените, което ги кара да изгният и да не могат да поемат вода и хранителни вещества от почвата. Когато коренът се разреже по дължина, сърцевината е червена. Тежко болните растения имат млади листа, които са синьо-зелени, а по-старите са червени, жълти или оранжеви. 

Препоръчва се: Отстранете заразените растения и ги унищожете. Уверете се, че вашите растения имат адекватен дренаж. Устойчиви на растения сортове. Не засаждайте ягоди там, където е възникнала болестта.

Вертицилиозно увяхване : За първи път се наблюдава по листата в края на пролетта, след като е започнало производството на плодове. Листата стават кафяви по ръбовете и между жилките. Листата ще увяхнат и изсъхнат с напредването на болестта. 

Препоръчва се: Редувайте културите и не засаждайте ягоди в леха, в която са били кръстоцветни, тиквички, патладжани, домати, картофи или мента в предишни години.   

Често срещани вредители и културни проблеми

Листни въшки: Зеленикави, червени, черни или прасковени смучещи насекоми могат да разпространят болести, тъй като се хранят от долната страна на листата. Те оставят лепкав остатък върху листата, който привлича мравки.

 Препоръчва се: Въведете или привлечете естествени хищници във вашата градина, като бръмбари и оси, които се хранят с листни въшки. Можете също да използвате инсектициден сапун.

Често задавани въпроси

Ще получа ли плодове тази година? Докато можете, най-добре е да премахнете всички цветя до юни. Не трябва да се позволява на ягодите, които раждат през юни, да дават реколта през първата година; Може да се позволи на неутралните за деня ягоди да развият есенна реколта.

Имам ли нужда от повече от един сорт?  Не, те са самоплодни.

Мога ли да отглеждам ягоди в контейнери? Да, ягодите са чудесни за контейнери, особено пирамидални градини или буркани с ягоди.

razsadi.eu

dplshop.store