Меню Затваряне

Отглеждане на малини в домашната градина

ЗАЩО ОТГЛЕЖДАТЕ МАЛИНИ?

Следващото най-добро нещо за отглеждането на вашите собствени зеленчуци е отглеждането на вашите собствени плодове. Дребните плодове обикновено са по-лесни за управление от домашния градинар, отколкото плодовете от овощна градина. Плодовете, като малините, са популярен избор и много ползотворни за отглеждане. За съжаление меките плодове са много нетрайни и имат кратък срок на годност в магазините. Ето защо е най-добре да си отглеждате сами.

Вкусният сладко-кисел вкус на пресни малини е достатъчна причина да ги отглеждате. Но ако имате нужда от допълнително убеждаване, тогава помислете за техните ползи за здравето. Малините са богати на витамини и минерали, антиоксиданти и фибри. Една чаша от този вкусен плод осигурява повече от 50% от минималната дневна цел за витамин С, 8 грама диетични фибри и само 5 грама захар.

Кореновите системи на малиновите растения са многогодишни и могат да живеят около 5 до 12 години, преди да трябва да бъдат заменени. Храстовидни растения произвеждат гъсталаци от зелени вегетативни бастуни, които са двугодишни и живеят само две лета.

ИЗБОР КОИ МАЛИНИ ДА ОТГЛЕДАТЕ

Малините попадат в три широки категории, идентифицирани по цвят: червено, черно и лилаво. От трите червените малини обикновено са по-успешни в по-топлите райони на България, докато всички видове малини могат успешно да се отглеждат в по-хладните планински райони на нашата страна.

ЧЕРВЕНО ( Rubus idaeus ). Червените малини са местни за повечето страни в умерените региони на земята, включително и България. Червените малини изсмукват от корените си и се разпространяват. По-голямата част от плодовете е концентрирана в горната една трета от леторастите, които се възползват от това, че са решетъчни. Червените сортове се разделят на два основни типа: летен и есеннороден.

•              Летнородните сортове дават една плодова реколта . Членовете на този тип следват традиционния двугодишен жизнен цикъл на плода трънка: те изпращат зелени издънки (primocanes) през първата си година и дават плодове на следващата година на floricanes в средата на лятото. Бастуните умират след плододаване.

•              Вечнораждащите сортове дават две реколти от плодове и често се наричат сортове примокане. Това е така, защото те дават плодове на зрелите върхове на растежа на първата година в края на лятото до есента. Те също могат да дадат малка реколта през лятото на второгодишните бастуни, точно под района, където са дали плодове предишната есен.

Някои предложени червени малини за отглеждане включват:

•              Наследство — Устойчив на повечето болести, но податлив на късна ръжда на листата. Бодливите бастуни са много енергични, изправени и здрави.

•              Himbo Top – Има изправена форма и висока толерантност към болестта на кореново гниене Phytopthora .

•              Джоан Джей – Има бастуни без бодли, които са енергични и изправени.

•              Жозефина – Енергична, изправена селекция, която се нуждае от малко, ако има такава, подкрепа. Устойчив на бункер листа и Phytophthora кореново гниене.

•              Caroline — Има силни пръчки с къси плодни страни и умерена до добра устойчивост на кореново гниене на Phytopthora .

ЗАСТАВЯНЕ НА МАЛИНОВИ РАСТЕНИЯ В ДОМАШНАТА ГРАДИНА

Засадете малини в късна есен или ранна пролет в дълбока, добре дренирана почва, която е богата на органични вещества.  Разстоянието между растенията е около 90 см. за червени малини

Подгответе дупки за засаждане, които са достатъчно големи, за да позволят на корените на разсада да се разпространят естествено. Позиционирайте короната на растението (където стъблото и коренът се събират) на около 3 см. под нивото на земята.

Уплътнете здраво почвата около всяко растение, за да премахнете въздушните джобове от корените.

Поливайте добре всяко ново растение веднага след засаждането. Водата също е от решаващо значение за малините, когато цъфтят и когато плодовете се развиват. Въпреки това избягвайте прекомерното насищане на почвата. Преовлажнената почва може да увеличи чувствителността към кореново гниене и други болести. Ако почвата не се дренира добре, помислете за засаждане на малини в повдигнати лехи. За най-добри резултати използвайте капково напояване, за да ограничите водата до областта на корена.

Използвайте органичен мулч, за да покриете почвата. Това ще поддържа почвата влажна и хладна, както и ще намали образуването на почвена кора и ще помогне за контрол на плевелите.

РЕЗИТБА  НА МАЛИНИ

Важно е да премахнете старите бастуни за втора година, за да освободите място за нови бастуни от първа година. Това помага за предотвратяване на болести и насърчава жизнеността на растенията. За да се направи разликата между старите и новите бастуни, по-старите са сивокафяви на цвят и имат груба, белеща се кора. Новите бастуни са гладки и зелени.

Подрязвайте мъртвите бастуни както на летните плодоносни, така и на вечнородените червени малини в края на зимата или началото на пролетта, преди да се появи нов растеж. Също така подрежете всички малки, въртеливи или повредени пръчки. Продължете да изтънявате бастуните, оставяйки само най-дебелите и здрави. Когато приключите, трябва да имате само три до пет бастуна на линеен крак. Препоръчителната ширина на редовете е около 40 см.. Ако искате да ограничите растенията си до тази ширина, изрежете всички нови бастуни, които виждате да растат извън тези граници.

Когато подрязват вечно родените малинови растения, някои градинари предпочитат да косят или отрежат ВСИЧКИ бастуни, преди да се появи нов растеж. Въпреки че това прави задачата за подрязване много по-лесна, тя жертва реколтата в средата на лятото. Това може да не е твърде голяма жертва, тъй като лятната реколта обикновено е малка и по-голямата реколта се получава в края на лятото до есента при тези сортове.

Когато черните малинови бастуни се извиват, те могат да образуват нови корени, където върховете им докосват земята, което води до пренаселеност. За да предотвратите това да се случи, отрежете горното стъбло с около 6 см.  през лятото, когато новите бастуни са дълги около 75 см. Това ще реши проблема с вкореняването, ще поддържа бастуните на по-управляема височина и ще насърчи развитието на повече странични издънки и плодни пъпки. Изрежете мъртвите двугодишни бастуни обратно на земята в края на зимата или началото на пролетта.

ТРЕНИРОВКА МАЛИНИ

Вечнораждащите сортове малини са склонни да са по-изправени от летните сортове и рядко трябва да бъдат прихваннати към пергола. Летните сортове може да се нуждаят от подкрепа, тъй като производството на плодове натежава бастуните. Един често срещан метод е да се монтират здрави дървени или метални стълбове с поддържащи напречни греди в двата края на реда. Опънете тел между напречните греди от двете страни на растенията, за да ограничите бастуните. Ако е необходимо, прикрепете бастуни към жиците с канап. Друг метод е да тренирате бастуните покрай съществуваща ограда. Трети метод е да завържете бастуните за колове.

БРАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА МАЛИНИ

Малините са готови за бране, когато се отделят лесно от сърцевината. Берете реколтата рано през деня, когато температурите са най-ниски и след като росата е изсъхнала. Тъй като плодовете са крехки, поставете ги в плитки контейнери с не повече от 3 до 4 зрънца едно върху друго. Не мийте плодовете, докато не сте готови да ги ядете. Охладете неизмитите плодове веднага в херметически затворени контейнери. Ако наберете повече малини, отколкото можете да използвате през следващите няколко дни, замразете ги на един слой върху тава за печене за няколко часа. След като плодовете са замразени, прехвърлете ги във фризерни контейнери и съхранявайте до 10 месеца.

РЕЗЮМЕ

Отглеждането на малини е възнаграждаващо и лесно. Въпреки че е най-добре да се консумират пресни веднага от растението, те са вкусно, здравословно допълнение към салати, десерти и дори солени ястия. Добавете ги към пресен спанак или смесени зелени салати за сладко-тръпчив вкус. Включете ги в салата от смесени плодове с къпини, боровинки и ягоди. Комбинирайте ги с други съставки за сосове, за да сервирате с пиле или скариди. За сладко лакомство ги изпечете в мъфини и се насладете на сутрешния си чай или кафе. Направете сос от пресни горски плодове, който да сервирате върху сладолед или като акомпанимент към десерти с вкус на лимон или шоколад. Смесете замразени малини с праскови, манго или други плодове, за да направите питателно, богато на витамини смути. Независимо как ги използвате, направете малините важна част от вашата диета.

razsadi.eu

uniqueshop.store