Меню Затваряне

Как да разпознаем качествените градински ръчни инструменти

Нямате много опит в градинарството и се притеснявате да не похарчите парите си за некачествени пособия, които няма да ви свършат работа? Един градински инструмент, който няма качествена изработка и не е оптимално съобразен с естеството на работата, за която ще послужи, може не само да не ви улесни, но да ви затрудни и да превърне грижата ви за растенията в доста по-предизвикателна задача.

Затова е важно да си служите с качествени инструменти, които да улеснят работата ви и да ви помогнат да бъдете максимално ефективни в градината. А това е ключ не само за удоволствието ви при градинарстване, но и за процъфтяване на вашата градина.

От какъв материал е изработен качественият градински инструмент

Тъй като разнообразието от градински инструменти е доста голямо, има и известно разнообразие в материалите, които са най-подходящи за съответната градинска дейност.

Металните части на градинските инструменти като лопати, гребла, мотики, кирки, ножици, триони е добре да са изработени от неръждаеми материали. Доста популярна е неръждаемата стомана, тъй като тя показва отлични характеристики и на открито и трудно се повлиява при различни атмосферни условия.

Що се отнася до дръжките на по-големите градински класически инструменти, вариантите са няколко – дърво, метал, фибростъкло. Традиционно дървото е спрягано за първенец поради здравината и удобството на естествения материал. Ако сте от хората, които имат навика да оставят инструментите си на открито през целия сезон, по-добре обаче да се насочите към друг материал за дръжката, тъй като дървото се подава на влага и продължително стоене на слънцето.

Металът като материал за дръжки е изключително устойчив, но е тежък вариант, което може да направи работата ви по-трудоемка. Най-съвременното решение, предлагащо оптимална конвенционалност е фибростъклото – то е леко, устойчиво на атмосферни влияния, издръжливо, а и има доста красив вид. В Praktis.bg се предлагат както класически варианти, така и по-съвременни модели градински ръчни инструменти, които може да закупите на страхотна цена.

Добра ергономия, здравина и ефективност на градинския инструмент

Това са най-основните предимства, които той трябва да предложи като на първо място е убедителността му на работа. Специалистите от Praktis.bg споделят, че опитните градинари разпознават това качество и само при разглеждане вида на съответните градински ръчни инструменти, без да е необходимо дори да ги пробват.

Здравината идва до голяма степен от качеството на изработката и вложените материали. Ергономията е характеристика, която  може да изпробвате още при покупка. Тя е видима и от формата на инструмента, в случай, че пазарувате онлайн. Хубавият захват е част от оптималната ергономия, а за постигането му се използват материали, осигуряващи допълнително сцепление.