Меню Затваряне

Пазар на биологични плодове

Има много причини, които карат хората да купуват биологични продукти. Първо това е добре за околната среда, тъй като неупотребата на пестициди означава здрава почва, чисти водоизточници и запазване на дивата природа. Освен това покупката на биопродукти подкрепя малките фермери, които получават по-справедлива цена за своите стоки и имат стимул да развиват биоземеделието.

На последно, но не и по важност място е, че употребата на биологични храни означава по-добро здраве за самите вас. Трябва обаче да знаете на кои плодове и зеленчуци да обърнете особено внимание и те непременно да бъдат с органичен произход и те нямат остатъци от пестициди.

Според направено проучване има 12 пресни продукта, при чието отглеждане масово се употребяват пестициди. Подробности за тях ще видите в долната таблица.

Според проучването, в 97.3% от всички нектарини, пуснати на пазара, са открити следи от пестициди, като именно този плод е водач в антикласацията. На второ място се нарежда целината (94,5%), следвана от крушите (94,4%), прасковите (93,7%), ябълките и черешите с по 91%, ягодите (90%), гроздето (86%), спанакът (83,4%), картофите (79,3%), чушките (68%) и малините (59%).

Интересно е, че са посочени също плодовете и зеленчуците, в които най-рядко са откривани пестициди, макар и да не се съобщават точните проценти и да са подредени по азбучен ред. Забележете, че много от тях са с дебели кори или негодни за консумация. Става въпрос за аспержи, авокадо, ананас, банани, броколи, грах, карфиол, киви, лук, манго, папая и царевица, но имайте предвид, че в повечето случаи последната е била ГМО.
В световен мащаб загрижеността относно качеството и безопасността на храните се е увеличила, тъй като има увеличение на броя на заболяванията и скандалите, свързани с храните. Избухването на пандемията от коронавирус също предизвика опасения. Сега потребителите активно търсят алтернативна храна, която е здравословна и безопасна и повишава имунитета за предотвратяване на заболявания. Биологичните хранителни продукти премахват опасенията на повечето потребители относно обикновените, конвенционални храни.
Пандемията COVID-19 подхрани търсенето на биологични хранителни продукти, тъй като потребителите вярват, че тези продукти ще помогнат за повишаване на имунитета и ще действат като боеприпаси срещу вируса. В резултат на това магазините за биологични храни по целия свят са свидетели на значително увеличение на продажбите.

razsadi.eu

otioti.info